Kaffe minskar risken för gallstensbesvär med 25 % till 45 % - CoffeeWell
16017
post-template-default,single,single-post,postid-16017,single-format-standard,woocommerce-no-js,ajax_updown,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,columns-4,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Kaffe minskar risken för gallstensbesvär med 25 % till 45 %

Kaffe minskar risken för gallstensbesvär med 25 % till 45 %

Gallstenar kan ge upphov till kraftig krampartad smärta efter intag av fram för allt fet mat, men även grönsaker och frukter som gurka, paprika och äpplen. Gallstensbesvär är vanligt i Sverige och västvärlden. Cirka 40% av 40 åriga kvinnor har gallstenar, men inte alla har besvär. Det är fettet, kolesterolen och skalet i maten som stimulerar gallblåsan att dra ihop sig och om en gallsten stoppar upp utflödet får man kraftiga smärtor under höger revbensbåge.

Varför man får gallsten vet inte forskarna helt och hållet. Däremot har man i en studie visat att kaffe kan skydda mot uppkomsten av gallstensbesvär. I en studie* på över 80.000 kvinnliga sjuksköterskor i USA kartlades dryckesvanor av te, kaffe och koffeininnehållande läsk och hur många som hade så mycket besvär så att behövde operera bort gallblåsan. Ett intag av över 4 koppar kaffe per dag gav en 25% minskad risk för gallstensbesvär. Sättet att brygga kaffet gav ingen större skillnad, däremot gav inte koffeinfritt kaffe någon minskning av besvär. Te gav inte heller någon minskning av besvär, medan koffeininnehållande läsk i stället gav en ökning med cirka 50%. I en liknande studie** på män visade ett intag av över 4 koppar kaffe en 45% minskning av gallstensbesvär. Forskarna tror att minskningen av gallstensbesvär vid intag av kaffe beror på att kaffe gör så gallblåsan tömmer sig bättre, ökar tarmarnas rörelse, samt på att kaffets höga halt av antioxidanter gör att gallsalterna inte kristalliseras till stenar.

 

* Coffee intake is associated with lower risk of symptomatic gallstone disease in women. Leitzmann MF, Stampfer MJ, Willett WC, Spiegelman D, Colditz GA, Giovannucci EL.Gastroenterology. 2002 Dec;123(6):1823-30.

** A prospective study of coffee consumption and the risk of symptomatic gallstone disease in men. Leitzmann MF, Willett WC, Rimm EB, Stampfer MJ, Spiegelman D, Colditz GA, Giovannucci E. JAMA. 1999 Jun 9;281(22):2106-12.

 

 

 

No Comments

Post A Comment